• Be our guest. Stay a little longer and explore our website.

Job interviews 2.0 met een digitale twist

Als Talent Broker streven we naar een optimale match tussen het toptalent in ons netwerk en de innovatieve bedrijven binnen ons ecosysteem. Regelmatig worden we aangenaam verrast door de verfrissende aanpak van onze klanten en kandidaten om met elkaar in gesprek te gaan.

Geen rocket science, wel kleine punten die het verschil maken waardoor wij de feedback krijgen: "Wow, ik vond het een aangenaam professioneel gesprek en hoop dat we de volgende stap kunnen zetten."

Ook nu de gesprekken online gaan via skype, zoom, .... blijven onderstaande aandachtspunten garant voor een goed gesprek; zij het met een digitale twist... We delen ze graag met jullie.

 • Begin op het afgesproken uur

We hoeven geen rekening te houden met files maar waken er best over dat onze agenda's niet overboekt raken met video calls. Voorzie een minimale pauze van 10' voor elk gesprek zodat je tijdig kan starten. Niets is zo vervelend als in de digitale wachtkamer zitten.

"We zijn tijdig kunnen starten. Vond ik al fijn."

 • Zorg voor een warm welkom

Handen schudden behoort (even) tot het verleden en een koffietje voorzien we zelf. Maak het bij een online job interview ook even gezellig maar weet dat je de dingen zal moeten benoemen. Spreek elkaar aan bij de naam, zeg goeiemorgen, vertel dat je voor jezelf een koffietje hebt ingeschonken, benoem waar je hebt plaatsgenomen, .... Enfin, vergeet de small talk niet! Het helpt het gesprek op gang te brengen.

"Ik kreeg direct een goed gevoel bij het gesprek, een aangename persoon."

 • Kies voor een rustige setting

Een verzorgd onthaal, een mooie spreekkamer voor het interview, ... worden nu vervangen door twee settings op de achtergrond. Zorg voor een rustige ruimte, vermijd een reflecterend raam op de achtergrond of verwijder storende elementen (je kan ook de achtergrond wazig maken), vraag aan je partner om even op de kinderen te letten, ... Maak het jezelf aangenaam zodat je exclusieve aandacht kan hebben voor je gesprekspartner.

"Ik had het gevoel dat hij echt geïnteresseerd was."

 • Spreek met elkaar als peers

Misschien wel de belangrijkrijkste regel voor goede jobinterviews. Krijg je als kandidaat het gevoel dat het gesprek eerder een ondervraging is, dan bestaat de kans dat de perceptie negatief omslaat. Stelt de kandidaat weinig relevante vragen, creëert het een perceptie van 'te licht bevonden' of ' te weinig interesse'. Een echt gesprek is een open gesprek waarbij gelijkwaardigheid voorop staat. Dit creëer je door:

 • open vragen te stellen: geen ja/neen vragen
 • tussentijdse bevestiging te geven (ja, ik begrijp het, hmmm, ...) in plaats van de vragen aan elkaar te rijgen
 • waarom-vragen te vervangen door: 'hoe komt het dat ...?' (voordeel: gesprekspartner voelt zich minder in de verdediging gedrukt)
 • concreet te zijn: durf te spreken over verwachtingen, vraag naar het verwachte salarispakket, ...

"Hij was direct op de goede manier. Ik heb het gevoel dat ik het bedrijf en de context nu beter ken."

"Zij kon concreet een case beschrijven die ze in ons domein aanpakte, dit is voor ons een bevestiging van haar expertise."

 • Verzorg je lichaamstaal

Nu we online met elkaar in gesprek gaan, komen we in close-up binnen. Zet jezelf in professionele modus door eerder

 • naar de camera te kijken dan naar je scherm
 • te glimlachen dan bezorgd te kijken
 • je casual chic te kleden dan je comfy-outfit aan te trekken

"Lijkt me een positief iemand."

 • Rond af & doe de check

Rond tijdig af zodat je niet in tijdsnood raakt om het gesprek elegant te beëindigen. Check even op je voorbereiding of al je vragen aan bod zijn gekomen. Bespreek ook wat de volgende afspraken zijn: Wie communiceert wat en vooral .... wanneer? 

Een goed gesprek is de start, permanent communiceren over het vervolgproces is de magic bullet. Ook al zijn de beslissingen nog niet gevallen, zijn er ontbrekende factoren, passeren onverwachte zaken het pad, .... is dit geen probleem zolang beide partijen transparant blijven communiceren. Je hoeft niet steeds over de inhoud te commmuniceren, wel minstens over het proces.

Laat hier nu net een Talent Broker je gespecialiseerde partner zijn!

 

6 april 2020
Viviane Jehin, Aleaconnect

 

 

 

profielen waar wij op focussen

ontdek ze hier